GNx01

Budynek zaprojektowany na planie litery L. Bryła części mieszkalnej pokryta dachem dwuspadowym o kącie nachylenia połaci 35º. W zamierzeniu swoją prostotą bryła miała przypominać stodołę. Dach bez wszechobecnych w polskim pejzażu wykuszy i jaskółek posiada jedynie niewielkie okna połaciowe pełniące funkcję wyłazów.
Dwustanowiskowy garaż formalnie oddzielony od głównej bryły budynku, doklejony z boku co podkreślone zostało zróżnicowaną kolorystyką oraz mniejszym kątem nachylenia połaci wynoszącym 20º.
Dom posiada dwie kondygnacje nadziemne – parter oraz pełnowymiarowe piętro. Poprzez zaprojektowanie wysokiej ściany kolankowej nie ma tu poddasza i skosów w pomieszczeniach mieszkalnych a przestrzeń pod dachem pełni jedynie funkcję techniczną. Część mieszkalna budynku została podpiwniczona co znacznie poprawia funkcjonalność domu, ułatwia utrzymanie porządku, pozwala na przechowywanie sprzetu ogrodniczego czy urządzenie niewelkiego warsztatu dla majsterkowicza.
Kolory użyte na elewacjach to biel oraz odcienie szarości oraz drewno naturalne. Dachówka ceramiczna i obróbki blacharskie to kolor grafitowy. Tynk silikonowy: biel oraz szary. Kamnień naturalny występujący na cokole budynku oraz na w formie wstawek między oknami to również odcień szarości. Stolarka okienna i drzwiowa – dąb naturalny „winchester”. Parapety – aluminiowe, anodowane.
Architekturę budynku dopełnia ogrodzenie wykonane z drewna oraz ocynkowanych koszy gabionowych wypełnionych kamieniem naturalnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *